De fleste enlige forældre, jeg kender, kan godt have brug for en hjælpende hånd nu og her  – og hvis der er en i din familie, dit netværk eller måske en i dit barns institution – ja så er der mange måder at hjælpe på.  Ofte er de enlige rigtig gode til selv at tilbyde hjælp til andre, fordi enlige ved, hvor meget selv en lille hjælp betyder, og fordi de gerne vil indgå i en relation, hvor man netop kan hjælpe hinanden.

Enlige kan også have svært ved at tage imod hjælp, og nogle gange skal man gentage sit tilbud,  måske finde andre måder at tilbyde sin hjælp på, for at den bliver taget imod. Det kan være svært at tage imod, hvis man ikke er vant til det. Nogle gange kan det være svært overhovedet at sige ja tak til, at et glas juice bliver taget med til en, selvom man er helt i ekstase indvendig over at blive forkælet. Så kast dig ud i det – her kan du virkelig smile til verden og åbne hjerter.

Først og fremmest så er det vigtigt, at du hjælper på en måde, hvor det gør dig godt også. For glæden ved at give vil så reflektere tilbage på dig selv. Det er også vigtigt, at energien er rar omkring den lille familie, – for det er jo igen rart og vigtigt for alle mennesker.

Måske du bor i opgang med en enlig forældre. Det at have en, der kan hjælpe nær sig, er uvurderligt: en enlig aldrig har muligheden for lige at løbe en tur eller gå i Netto. Så nogle gange er der situationer, som hvis barnet er sløjt og sover, og mor bare skal i Netto. Så er din hjælp til at komme op og se til barnet 30 min. en kæmpe hjælp – og det sker måske kun 4 gange om året. Aftal, at du kan være en akut hjælp, når der en sjælden gang er brug for, at der er en nær en kort stund.

Husk at det kan være svært at spørge om hjælp, selv om det er blevet tilbudt. Så gå tættere på og sig, at måske I skulle aftale en dag snart, for du vil virkelig gerne hjælpe bare en lille smule en gang imellem – og vid, at en lille smule – er en kæmpe uvurderlig hjælp – og du bliver helt sikkert taget med i aftenbønnen.

Hvordan kan jeg hjælpe

Her er nogle forskellige ideer til hjælp, der kunne passe til dig:

•Tilbyd en kort pasning – så mor lige kan multitaske og finde sig selv

•Aftal, at du kan være en akut hjælp – til når der en sjælden gang er brug for en nær en kort stund

•Inviter over til te eller afslappet mad, hvor barnet er velkomment. Rester fra i går er et hit – at det er muligt at leve op til, skaber hygge. At gøre sig umage er selvfølgelig også luksus.

•Tilbyd at kigge forbi med en flaske vin eller frugt en aften, da enlige ofte er låst til hjemmet.

•Tilbyd at tage skraldet med ned, når du går.

•Hvis barnet er lille, så tag barnet med ud en tur, mens mor får gjort rent.

•Spørg inden du kommer på besøg, om der er noget, du lige skal købe med.

•Spørg om der er noget, du lige skal gøre, nu du er her. Spørg evt. inden du kommer for at hygge, så det er lettere at planlægge f.eks. at flytte rundt rundt på nogle møbler hurtigt – hvilket man som enlig ikke kan selv.

•Har du ting og tøj du ikke bruger mere, er det fedt at arve. Et tørklæde til mor, kan få hende til at smile, eller hvad som helst, men mest af alt er der jo fin tradition for at arve tøj – godt for miljø, økonomi og for barnet, da al overskydende farvestof ved mange vaske er vasket ud.

•Er du handy mand, eller er din kæreste det – så er det ofte noget enlige i den grad har brug for hjælp til – bore huller, sætte gardiner op, sætte ting på loftet, vandhane der drypper, toilet der løber,- og evt. bare leg med ungen – så der er tid til at gå på loftet.

•Tilbyd at hente barnet i institutionen bare en enkelt gang – det aflaster helt vildt, da en 100 % enlig jo aldrig har andre til at gøre det for sig.

•Prøv at skabe en relation til barnet, hvor det kan komme en aften og sove hos dig – så giver det en tiltrængt aften ude og evig taknemmelighed.

•Et dybfølt kompliment falder også tungt hos en, der ikke hører det til dagligt – alt er OK – så længe det kommer fra hjertet.

•Enlige kan have svært ved at passe arbejdet, når det falder uden for institutionstider – så hvis du på nogen måde kan aflaste – eller hjælpe den arbejdsløse med at finde et arbejde, der passer ind, er det en uvurderlig hjælp.

•Sociale, hyggelige og afslappede relationer oplader allermest – så nærvær er dejligt, og er der en ægte kontakt imellem jer, er det nok i sig selv.

•Og ja, er der et par fritimer I kan have sjov sammen uden unger – så ud og luft ørerne, have fun og carpe diem.

Der er også den mulighed at blive reservebedsteforældre. Optimalt set en win win situation for alle. Det kommer der en blog om snart,

Lad glæden over at hjælpe være en belønning i sig selv – og hjælp som den du er, med det der er dig, og det du kan give – det er nok og skaber lykke i verden. I buddhismen kalder man det god karma. Det er der, hvor en god årsag, som man selv skaber, giver en god virkning – at det gode, man giver ud, kommer igen.