Jamen, slider natron ikke på emaljen?

Det korte svar er: “Nej”. Sammenhængen er her, at det er blevet mere udbredt at børste tænder med hjemmelavet tandpasta bestående af kokosolie og natron (og evt pebermynteolie, bentonitler med mere). Hvis man skulle finde på at fortælle dette til sin tandlæge, kan vedkommende finde på at sige, at natron slider på tandemaljen og det derfor er en dårlig ide at børste tænder med det.

Det lidt længere svar er følgende: Der findes en måleværdi, man kalder Relative Dentin Abrasiveness – RDA – hvormed man måler slid på tandemaljen. Skalaen går fra 0 til 200, hvor 200 er mest slid. Man bruger primært skalaen til at måle, hvor høj en RDA-værdi de forskellige tandpastaer har.

Hvis man googler lidt på de forskellige tandpastaer og RDA, vil man kunne se, at de fleste tandpastaer ligger omkring 60-80 i RDA-værdi. Natron har kun en RDA-værdi på 7! Og Weledas salttandpasta har en RDA på 15. Dvs. Natron slider ikke på tandemaljen. Ej heller gør salt for den sags skyld. Se evt denne http://c2-preview.prosites.com/131248/wy/docs/131248_rdh%20sheet.pdf

Det skal jo så lige nævnes, at hverken natron eller salt styrker tandemaljen. De indeholder jo f.eks. ikke fluor. Almindelige tandpastaer indeholder den emaljestyrkende fluor, men hvor meget styrkes emaljen “på bundlinjen”, når de fleste tandpastaer samtidig slider?

Med mindre der er andre faktorer, kan man ud fra dette vist godt konkludere, at det er trygt nok at bruge den hjemmelavede natron-kokosolie-tandpasta. Kokosolie har jo i sig selv mange gode egenskaber, f.eks. er partiklerne i kokosolie små nok til at komme igennem tandvævet (Tænder er bygget op af rør), hvorved tænderne bliver renset indvendigt så at sige.

En rigtig god ting er jo også at lave oil pulling med kokosolie – man “tygger på” 2 spsk. kokosolie i 20 minutter (gerne morgen og aften). Tygger på det, hiver det igennem tandrækken osv. Man skal naturligvis ikke synke olie bagefter, for da vil det være fyldt med toksiner.

Ønsker man at styrke tandemaljen uden fluor, kan man tage den cellesalt fra New Era, der hedder Calcium Fluorid. Yderligere kan man tage et tilskud af spormineraler. Derudover er det en god ide at skære ned på sit sukkerforbrug. Man kan styrke sit tandkød ved at bruge f.eks. Weledas salvie-tandkødsbalsam. Dette kan f.eks. være med til at forhindre og hele tandkødsbetændelse.

 

Indlægget er skrevet af Sara Speyer som har bloggen https://etlivudenfor.wordpress.comhttps://etlivudenfor.wordpress.com