Berlin er jo fantastisk, og specielt oplevede jeg det som en by fuld af forår. De 14 dage jeg og min 3 årige datter, Seraphine var der, stod Kastanjetræerne i lys på Kastanienallee , hvor vi var så heldige at bo, i det tidligere Øst Berlin. Det var en ferie, og sikke en dejlig ferie.

Det vi lavede var i princippet et studie af legepladser. Dem er der så mange af, specielt i det tidligere Øst Berlin, fordi man trods alt, i det tidligere DDR, havde familien som en vigtig værdi.

Hele Prenzlauer Berg, som er det område vi boede i, er så vidunderligt. Det er den unge kreative venstreorienterede klasse, der har skabt et fantastisk miljø, fyldt med lækre cafeer, kultur og butikker. Selv en tidligere koncentrationslejr er gjort til en smuk legeplads, luksuslejligheder og børnehave. Og Mauerpark er fuld af liv, med voksne mænd der konstant overtegner muren.

Der er historiske minder, vi alle kender til, og byen emmer af sjæl. Sjæle der engang har levet, og en historie, der er for svær at bære, men heldigvis i dag er fred og skønhed.

Graffiti var pludselig en smuk værdi og forfald skulle bevares.

Mærkevarer er der ikke meget at finde af i denne bydel. Det minder mere om Nørrebros smarte butikker. Samtidig kan man ikke helt sammenligne det med nogen bydele i København. Jeg kan kun sige, at det må opleves. Og gerne med et lille barn – for det har været en fryd at gå fra legeplads til legeplads, selv om jeg vel nok var i mit barns vold. Men hvor skønt at give sig tid til at zoome helt ind. Være nær. Og de gange vi gik på café, var det helt naturlig, at hun var der. Børn er velkomne.

Vi lavede i princippet ikke andet i de 2 uger – end at finde den ene vidunderlige legeplads efter anden. De ligger tæt strøet ud overalt. Dog fik jeg besøgt lidt andre kvarterer også og set lidt af de vigtige mindesmærker. Vi boede i en vidunderlig lejlighed, vi havde mulighed for at låne, og hold op, hvor jeg værdsatte rengøringen 2 gange ugentlig – jeg kan da blive helt afhængig.

Børn og voksne er velkomne i Berlin, og indbyggerne er smarte og totalt naturligt afslappede – måske lidt mindre smilende end os danskere – men så igen, hvorfor ikke bare slappe helt af.

I Prenzlauer Berg er der 3,5 børn  pr. familie – og det skulle være det højeste i Europa. Legepladserne er skønne, og i alle er der en stor sandkasse. Det er skønt at sidde med tæerne i sand. Det gør noget godt for sanseligheden og afstresningen.

Mad, tøj og turisme er billigt

Vi rejste med gråhund billetter, og det kostede for mig og min datter samlet kun 250 kr. pr. vej. Vi valgte det ,fordi det var billigt. Det var ok med et lille barn at lande i centrum og få et pause i midten, mens vi var ombord på færgen.

Nogle har syntes, jeg var sej at rejse alene med mit barn, og ja det var da en sejr; men det føltes trygt, selv om jeg havde mine tanker meget i det byens og landets historie, som er svært at bære. Sikke en skønhed nu, og hvor godt ting kan blomstre.

Fred og kærlighed til hele verden og stort taknemmelighed til smukke, smukke, smukke Berlin og Kastanienallee.