Nu har jeg ikke vasket mit hår, med nogen som helst former for sæbe, shampoo eller balsam, siden starten af februar. Ej heller brugt nogen som helst former for styling produkter eller hårtørrer, fladjern eller andet. Det lyder måske klamt, men hvor er det skønt ikke at stå i en sky af sæbe hver gang jeg går i bad. Det sidder i fingrene at række ud efter shampooen mest af alt. Specielt i den første måneds tid , for håret er vant til at blive affedtet. Udtørringen fra shampooen, samt hårtørrer, som jeg også er stoppet helt med, får håret til at producere mere fedt. Det tager noget tid, før håret kommer tilbage til sin naturlighed, hvor hårvask eller hårtørrer ikke er nødvendigt. En naturlighed der skinner og bølger sig sund. Der kommer ligesom et lag voks på håret, som gør, at håret tørrer hurtigere, og det er jo mega praktisk.

Nu tænker du måske, at du allerede bruger sæbe sjældent, og det er jo godt. Godt for huden, håret, sundheden for dig selv og ikke mindst for naturen.

Men helt at lade være ? Lugter det ikke ?

Nej, det lugter slet ikke på noget tidspunkt. Dem, jeg har spurgt, har aldrig sagt, mit hår så fedtet ud. Mit hår er blevet så meget pænere af at stoppe med al udtørring og affedtning – vask, balsam eller hårtørring.  Da jeg var yngre fik jeg komplimenter hver dag for mit hår, og nu er de begyndt at komme igen. Mit hår er holdt op med at være tørt og flyvsk og samtidigt sammenklasket. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at jeg gerne ville være stoppet for mange år siden. Hvor ville det være fantastisk, specielt for naturen, hvis vi alle stoppede. Det ryger jo ud i havet og ned i vores afgrøder. Vi behøver ikke sæbe eller balsam i håret overhovedet.

Herunder ses mit hår helt fuldstændig uredt efter en dags arbejde med 2x3o min. på cykel.

 

Sådan gør du :

•Start med det samme

•Vask dit hår med citron og æg i de første par uger, for at holde det ud.

•Brug en gammeldags børste med vildsvinehår til at fordele fedt ud i de tørre ender

•Vask og rens din børste ofte

Fordele :

•Sundt hår, hud, øjne, organer og miljø

•Smukt hår

•Hurtigere tørrende hår

Ulemper:

•Svært at holde ud i uge 2-4

Forslag:

•Vask håret som om, der var shampoo, dog helt uden andet end vand nu

•Gå i svømmehallen i overgangsperioden

•Bad i havet – salt renser

•Lav et havfruebad og lad håret flyde frit i badekarret

•Køb billig hundehårsbørste i stedet for en dyr børste

Meld dig ind i nul shampoo eller no poo grupperne på facebook – og væbn dig med tålmodighed, for det kræver lidt udholdenhed efter de første par uger. Man skal også lige ind i det i starten. At finde ud af hvad der er godt for ens hår.

Men tænk hvis vi alle stoppede. Hvor ville det være skønt.

Da min datter var baby, var vi Thailand, i en lille landsby hos min thailandske veninde. Jeg drønede med det samme ud for at købe shampoo, tandpasta, opvaskemiddel, håndsæbe og al den slags til dem – for alle flasker var tomme i huset. Tænk de klarede sig jo så fint uden, og vi er jo ikke i tvivl om hvor godt det var for deres grundvand og afgrøder, at de ikke brugte det – og skønne og rene var de at se på.