Ofte er jeg nærmest lykkelig, helt opslugt af taknemmelig og en følelse af at være velsignet.

Der var engang jeg var det modsatte, en tid hvor jeg nok savnede at stifte familie. En familie, jeg i dag har, men i en anden form end jeg forventede. Mit liv som enlig mor, var slet ikke i mine tanker. Dog troede jeg, det ville være svært at være i en forhold med et barn. Jeg forestillede mig jeg ville smække en masse med dørene – noget man holder op med når man får en barn; man ønsker ikke at lære dem det, og ej heller al den larm.   Men mange lider, hvad end forhold de er i. Denne tid har været en vidunderlig lærerproces for mig, til at mærke min egen lykke og behov. Jeg ved nu jeg er klar til kærlighed i en parforhold, uden at miste mig selv – for jeg er mig selv nærmest – og kan dermed give og modtage bedre.

 

Om morgenen når jeg vågner,  har jeg haft en periode hvor jeg uvant kunne fyldes af negative tanker. Det faldt sammen, med en tid hvor jeg gik i stå med min buddhistiske chantning. Det blev tydeligt for mig, at det var nødvendigt – og det var vigtigt for mig, at tage ansvar for mit liv – og give mig selv, den gave det er, at være i overskud – som er det min buddhistiske praktisering giver mig når jeg netop er stabil i min rytme og chanter alle morgener og aftener. Det fylder mig med håb,  kreativitet, perspektiv, empati og overskud. Ja – jeg bruger tid på det, men det giver mig mere tid og overskud, tingene løser sig altid – der sker så meget godt.

 

At chante og praktisere buddhisme, er en aktiv form for meditation der lukker op for alle mine drømme og håb. I mine tanker bliver det umulige muligt – hvad end det er smålig irritation eller dybliggende konflikter i og omkring mig.  Det er en japansk retning af Buddhismen og denne NGO og verdensorganisation hedder Sokka Gakkai . Vi har ingen Buddhafigurer,  lamaer,  præster, orange tøj eller iafsavn,. Vi har en fantastisk præsident i Japan –  Daisaku Ikeda.  Alting er gratis altid,  selvom folk kan donere om vi vil, dog kan man billigt købe fantastiske bøger,  om filosofien – en del er skrevet af Ikeda eller Nischiren Daishonin, som reformerede denne retning af buddjhsmen i 1200 tallet og begyndte med mantraet Nam -myho renge -kyo – som jo er det vi chanter. I 1930 startede denne organisation SGI på baggrund af Nischirens brev og filosofie til  alle mennsker omkring ham. I dag er Ikeda præsident.  Han citerer Kirkegaard, Grundvig, Nieztche og mange filosoffer og siden har blev præsident i 1975 har denne buddhistiske retning, hvor vi chanter Nam-myho-renge-kyo altså spredt sig til næsten 200 lande og over 12 millioner mennesker chanter morgen og aften. Alle elsker hvad det gør ved deres liv. Vores tre ord er fred, uddannelser og kultur – det er jo lige mig. Vi snakker om at gøre menneskelig revolution og altså ændre vores liv til at være fulde af håb og fred.

 

Jeg elsker at chante, og jeg tror mange kan se det gør mig godt.

Denne periode bag mig, har jeg været lidt tvivlende i min tro –  men mit liv er absolut bedst når jeg er stabil i min praktisering ved jeg nu – det vil sige, jeg  giver mig selv den gave, at chante hver morgen og hver aften – af og til længe og sammen med andre. Tro er at være håbefuld, og håb skabes af mod, og frigør kreativitet – og skaber fred – fred alle fortjener – fred der strækker sig vidt ud over mindfulness og ro – og  skaber fuldt ud kapable mennesker, der tør ændre verden : jeg har vist en del at chante på ….det er dejligt.

 

Vi ved når vi chanter, at vi udfordres, livet er fuld af udfordringer konstant – ting bliver latterligt tydeligt – og dermed tager man det heller ikke helt så tungt – det er en del af filosofien- at være uovervindelig i håb, tro og mod for verdensfred ved at gøre det umulige muligt og ændre karma og skabe absolut lykke – som kommer indefra. Det er en del af filosofien – ikke at tage tingene tungt. selvom vi kæmper for det – at vide at alt er muligt. For det er det. Hvad der rør sig i hjertet er vigtigt – og at chante åbner op for fred, for kreativitet og for lykke  – det sætter gang i absolut positive vibrationer, der forplanter sig. Smil spreder smil. lykke spreder lykke, fred skaber fred.

 

Så hvad er det værste i livet – der findes meget, men lige nu er det for mig negativitet  – for hvis jeg tror på det gode – er jeg allerede tættere på det.