Zero Waste er et internationalt begreb og en bevægelse, der breder sig i den vestlige verden. Den handler om at reducere, genanvende, genbruge og nedbringe alle former for forbrug – til det mest miljøvenlige resultat.

Det er ikke en let verden at opfylde kravet om fuldstændig Zero Waste, men der findes folk som intet skrald producerer overhovedet. Ønsker man at være med, eller er man allerede med, vil man opdage at det er en lang rejse. Man kan være med blandt andet ved at stille spørgsmål til løsningen af forskellige

problematikker. Måske kan man finde svarene hos sig selv eller hos andre. Man kan hele tiden være med til prikke til producenterne – eller guide hinanden og de sammenhænge man er i. Vi bliver nødt til at forholde os til, at vi forurener og forbruger for meget. Vi bliver nødt til at være med til at finde en vej til at gøre kloden mere grøn. Vi må kigge på vores eget forbrug og skære alt overflødigt væk. Vi må leve på god gammeldags maner – med genbrug af syltetøjsglas. Vi må finde termokanden frem og

give resterne af maden tilbage til jorden, hvis ikke den fryses ned i en genanvendelig beholder – af glas. Ja det kan bruges, hvis bare man fryser det ned, inden låget skrues på.

Vi må gemme tøj, klude og sko til næste generation og med tiden investere i gryder af støbejern, der kan holde resten af livet. Mht. el-artikler, så findes der folk, der helt går væk fra den slags, men måske kunne vi investere i ting, der holder. F.eks. er Fairphone, der er lavet til at holde, et godt bud.

Vi må stille spørgsmål og forholde os til, hvordan vi gør det hele bedre. Det er vigtigt for os alle. Det

skulle gerne for os alle være og blive en win-win-situation.

I Danmark har vi jo et fantastisk forbrændingssystem, hvor vi omdanner skrald til varme, eller omsmelter glas til nye former. Plastik og pap sorteres, metal og batterier samt farligt affald for sig. Har man mulighed for at danne kompost, er det også vejen frem. Men mindst skadeligt for miljøet, er det at genbruge, idet man ved genanvendelse bruger energi på at omsmelte. Så hvis man virkelig går ind for Zero Waste, så undgår man for meget emballage. Man tager selv stofposer med til bageren, og man husker altid en vanddunk og

en kop til tasken. Man undgår plastik bestik – og producerer måske hjemmelavede “vatrondeller” og klude ud af gamle lagner. Med tiden overgår man til bambus, økologisk bomuld eller andet nedbrydeligt materiale. Træ er godt nok, men for hvert træ, der gror op, bliver der fældet to. Så hvor vi kan spare miljøet, må vi gøre det.

Vi ved sikkert alle, at plastik skaber enorme problemer i havet – med skidt der flyder og findes i fiskenes maver. Bruger man plastikklude og svampe, ender der

partikler fra dem i havene. Plastik er også lavet af olie, så derfor er det godt at spare på det, så vi undgår forurening. På et tidspunkt skal vi gå væk fra oliebaserede produkter, da det ser ud til at det vil slippe op.

Man kan også tænke på sin egen pengepung. Jeg så for nylig et program, om en amerikansk mand, der var blevet millionær, ved at undgå at købe plastikposer. Det økonomiske aspekt, spiller nu ikke ind, på Zero Waste bølgen. Det handler om at passe godt på jorden og leve så bæredygtigt som muligt.

Så hvad gør du selv? Du kan dele med andre. Kunne du forestille dig at tage stofposer med i supermarkedet og fylde brød og frugt i dem? Kunne du gå over til stofservietter og kunne du helt undgå plastikposer og sølvpapir? Kunne du sende flere ting videre i rotation, eller ender de lidt for ofte i skraldespanden? Hvad gjorde dine bedsteforældre? Hvad bør vi gøre i fremtiden?

Sorterer du dit skrald? Her hjemme har jeg en stor kurv, hvor alt det der skal sorteres, ryger i. En gang om ugen bruger jeg 5 hellige minutter på at putte det i de rigtige skraldespande, og det er jeg glad

for. Hvis du bor i hus – hvordan løser du det så?

Læs mere her om de 5 “re” råd fra http://www.zerowasteweek.co.uk/zero-waste-week-denmark/ :

1.Refuse – nej til reklamer m.m. 2.Reduce – kan dit forbrug reduceres ?

3.Reuse – kan du genbruge dine ting – eller hvem kan bruge dine ting ?

4.Recycle – hvem kan genanvende de ting, du ikke kan refuse, reduce eller reuse

5. Rot – har du en kompostspand eller bunke? 😉

Følg med på Facebook i gruppen Zero Waste Danmak