» » » Når juletiden kradser

Når juletiden kradser

posted in: Buddhismen & Happiness | 0

wintry-2068298_1920

Julen kan være en svær tid. For nogen, måske hvert år. Selvom der er dem, der elsker julen,  – maden, alt lyset, gaverne, at se venner, familier, kolleger – det hele. Så er det også en tid, hvor mange mærker deres sorger stærkere. Arbejdsløshed, økonomiske problemer, sygdom, ufred, ensomhed, skilsmisse og hjertesorger.

Har man mistet, er specielt det første år efterfølgende, måske det sværeste. Der man mærker savnet tydeligst, og julen som er vores største højtid, kan måske være smertefuld at komme igennem. For andre gør det måske ondt hver jul, hvor dysfunktionelle familiemønstre – eller sorgen over at have mistet – igen blusser op. Her man konfronteres med de relationer der gør ondt, hvad end man er sammen eller ej. En sorg, man måske altid bærer på – en tristhed som altid er der.

Det er vigtigt vi passer ekstra godt på hinanden i denne tid. Folk kan gå med sorger vi ikke kender til. Vigtigt at være den der rækker hånden frem. Giver et ekstra smil. Kigger lidt dybere i øjnene. Viser taknemmelighed for hinanden.

 

wintry-2014228_1920

 

Mit hjerte banker hver jul, for de børn hvis forældre er syge af misbrug. Jeg forestiller mig altid røg, larm, druk og at børnene svigtes inden måltidet overhovedet når at gå i gang. Måske netop fordi julen kan være smertelig. Nære relationer er de vigtigste. Er der rod , ufred eller sorg der, så er livet altid sværere at være glad i. Og for dem der har sværest ved der, så skal det måske dulmes med misbrug.

 

Jeg forestiller mig også dem, der er ved at gå fuldstændig kold, over alt det der skal nås.I nogle år var jeg juleassistance i Magasins Herre Lingeri afdeling. Lillejuleaften når kassen lukkedes – det var så sjovt at se hvordan folk bare greb noget og desperat løb op til kassen. Det er jo ikke altid til at grine af at have for travlt eller være den der trækker hele læsset. Vi må hjælpe hinanden så godt vi kan. Det gode ved, at julen starter allerede før efterårsferien nu, er måske vi kan få overblikket lidt før.

Til dem hvor julen koster alt for mange penge,  findes der heldigvis en del fonde- dog skal de søges inden december. Søg på julehjælp på google eller Facebook – så dukker der en del op. Jeg ved der ikke altid er nok til de ansøgte i mødrehjælpen – så overvejer du at donere et beløb, så vid at også her gør du en forskel.At donere genbrug er også en mulighed flere steder.  Alle ved vi jo godt,  hvad der kan gøre ondt – og der findes en del forældre, der altid har svært ved at få tingene til at løbe rundt selv først på måneden. Vi skal huske, at passe på hinanden. Alle kan vi stå i livet og være ekstra sårbare. Julen er hjerternes fest.

Personligt er jeg begyndt at blive mere og mere introvert – og derfor ved jeg med mig selv – at jeg af og til lige skal trække mig, række vejret – kigge på stjerne – sige en lille bøn, finde et lille ritual, putte en kastanje i lommen eller høre min ynglings sang.

Vigtigst er det jo at passe på sig selv, så man kan være der for andre – og hjælpe dem til det samme.  Dejlig er det dog at give – at glæde andre.

I morgen tror jeg jeg vil skrive om gaver fra hjertet, der ikke koster noget .